2022-05-14
Šiandien dailininkai keramikai Elena Aleksejeva ir Dainius Strazdas („Vilniaus puodžių cechas“) Vilniaus pilių kupole pasakojo bei demonstravo gotikinę Vilniaus keramiką. Gotikiniu laikotarpiu atsiranda moliniai puodų dangteliai, pasirodo vietinės gamybos ąsočiai. O dirbinių išdegimui tuo metu dažnai naudojamos raugo keramikos bei juodosios keramikos technologijos. Ši technika daugiausia buvo naudojama darant maisto gaminimui skirtus virtuvės indus, – tai troškinimo puodai, kepimo dubenys (liet. žąskepiai, terlos), bei apsiplovimo indai. Sužinojome, kaip degant dirbinius raugo keramikos technologija, moliui tenka didelis išbandymas, nes tuomet iki raudonumo įkaitintas dirbinys merkiamas į specialiai paruoštą skystą raugą. Kad degami indai neskilinėtų, į molio masę papildomai įmirkoma trupinto granito. Merkimo metu raugas ant indo paviršiaus sukepa, suanglėjai ir lieka visam laikui. Plačiausiai raugui buvo naudotas rugių raugas, tačiau yra paliudijimų naudojus ir kopūstų, burokėlių raugus.