2022-12-09
Snieguotą penktadienio popietę, Vilniaus pilių kupolas ir „Kunigaikščio svita“* kartu su Edita Gile pakvietė į „Istorinių prieskonių dirbtuves“. Susipažinome su Viduramžių prabanga – prieskoniais, kiek jie kainavo ir iš kur atkeliaudavo iki Lietuvos didikų pilių. Prieskoniai tuomet buvo prabangos dalykas, turtingų namų statuso ženklas, norint nustebinti svečius ir parodyti, ką gali sau leisti – prieskoniai buvo vienas iš būdų tai padaryti.
Viduramžiais prieskoniai buvo tokie vertingi, kad net pakeisdavo pinigus. Jais mokėdavo mokesčius, išpirkas, grąžindavo skolas. Prieskoniai tapo prabangos ir aukštos socialinės padėties simboliu. Neretai jie buvo vertinami daugiau nei žmogaus gyvybė.
Senovės Romoje pasakyti moteriai, kad ši kvepia čiobreliais, buvo laikoma didžiausiu komplimentu. Prieskoniai buvo naudojami net kaip politinis įrankis. Garsusis Romos imperatorius Neronas, siekdamas laimėti rinkimus, įsakė visas gatves nubarstyti krokų milteliais, kad paprasti žmonės nors vieną dieną galėtų pasimėgauti prabanga, prieinama tik išrinktiesiems. Tokia pasakiška kaina jis užsitikrino piliečių paramą.
Penktadienį kupole ragavome prieskoninių gėrimą, išbandėme įvairius prieskonius, pasigaminome savo prieskonių mišinį Kalėdoms.
*„Kunigaikščio svita“ - (
www.facebook.com/kunigaiksciosvitaa) - tai gyvosios istorijos rekonstruktoriai, pasirėdę XIII-XIV a. rūbais, pristato Viduramžio diduomenės puotas bei pramogas. Istorinės virtuvės žinovai pasakoja apie viduramžių receptus, valgius ir gėrimus, pristato ir gamina vaišes pagal istorinius viduramžių šaltinius, ir puotų metu organizuoja žaidimus, pramogas svečiams.